Κτήμα Πατεριαννάκη – Μελέσσες, Hράκλειο, Κρήτη

Η οικογένεια  Πατεριαννάκη, ασχολήθηκε με την βιολογική καλλιέργεια σταφυλιών από πολύ νωρίς – στο ανεβασμένο πιά σήμερα, οινικό περιβάλλον της Κρήτης – από το 1980,  δίνοντας το στίγμα για κάτι διαφορετικό από τότε. Στην συνέχεια, ο Γιώργος Πατεριαννάκης, το 1988 έκανε μια αποφασιστική κίνηση δημιουργώντας έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 160 στρεμμάτων, το σημερινό Κτήμα Πατεριαννάκη. Το 1997 έγινε η πρώτη παραγωγή βιολογικού οίνου από το Κτήμα και η πρώτη στην Κρήτη αν δεν κάνω λάθος με το ερυθρό Κτήμα Πατεριαννάκη, που παραμένει και σήμερα η εμβληματική ετικέτα του Κτήματος αλλά και μια ιστορική ετικέτα για τον κρητικό αμπελώνα. Όλα αυτά σκεπτόμουν, καθώς εν μέσω περιόδου τρύγου, οδηγούσα προς το Κτήμα το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα περίπου έξω από το Ηράκλειο στο ημιορεινό χωρίο Μελέσσες, στην ευρύτερη περιοχή των Πεζών, πασίγνωστη φυσικά για την μακρά και μεγάλη της οινοποιητική παράδοση (ΠΟΠ Πεζά). Στο Κτήμα, το οποίο έχει εκσυγχρονιστεί με χώρους γευσιγνωσίας και αναψυχής, έχουν προστεθεί και κάποιες σουίτες υψηλών προδιαγραφών για την φιλοξενία οινόφιλων, εντός του Κτήματος, προσφέρεται δηλαδή σήμερα, μια ολοκληρωμένη οινική / οινοτουριστική εμπειρία.

Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ φροντισμένες, ο τόπος μαγικός και η φιλοξενία εξαιρετική. Με υποδέχθηκε η Νίκη Πατεριαννάκη με την οποία είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με την ιστορία τους Κτήματος, τα κρασιά τους, την φιλοσοφία τους και την προσήλωσή τους στην βιολογική καλλιέργεια ενώ στην συνέχεια προστέθηκε στην παρέα και η αδερφή της, η οινολόγος που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των κρασιών. Αν μάλιστα νομίζετε ότι η αμπελουργία και η παραγωγή κρασιού είναι μια ανδροκρατούμενη δουλειά, εδώ θα διαψευσθείτε!  Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι στο Κτήμα Πατεριαννάκη, το κρασί είναι μια αυστηρά γυναικεία υπόθεση, καθώς στο τιμόνι του Κτήματος βρίσκονται – από το 2012 – η Εμμανουέλα Πατεριαννάκη, οινολόγος στην παραγωγή και η Νίκη Πατεριαννάκη, χημικός μηχανικός στο εμπορικό κομμάτι. Κι απ’  ότι φαίνεται η Εμμανουέλα και η Νίκη τα έχουν καταφέρει πολύ καλά! Τα κρασιά του Κτήματος έχουν μια ταυτότητα, έχουν μια καθαρότητα και ακρίβεια στην γεύση μεταφέροντας μας την ουσία του terroir. Η βιολογική καλλιέργεια και η καλή δουλειά στο αμπέλι, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των αμπελώνων αλλά και την προσεγμένη οινοποίηση αποτυπώνονται στο ποτήρι, αυτό είναι γεγονός. Δοκιμάσαμε με την Νίκη Πατεριαννάκη όλα τα κρασιά του Κτήματος σε μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη γευσιγνωσία.

Τα κρασιά είναι κατηγοριοποιημένα ως εξής: Local – Μελισσόκηπος (Βιδιανό, Κοτσιφάλι-μαντηλάρι και Ασύρτικο) και Μοσχάτο Σπίνας, Premium – Μελισσινός (Λευκό, Ροζέ και Ερυθρό), Natural 3,14 (Λευκό, Ροζέ και Ερυθρό) και ΠΟΠ Πεζά Domaine Πατεριαννάκη.  Η σειρά Natural, τα κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων χωρίς θειώδη – με τις υπέροχες ετικέτες τους – παρουσιάστηκαν το 2018, σ’ ένα «στοίχημα» που οδήγησε σ’ ένα απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα.

Μεταφέρω λοιπόν τις εντυπώσεις μου με την σειρά που δοκίμασα τις ετικέτες του Κτήματος (εκτός από το 3,14 Λευκό το οποίο είχε εξαντληθεί).

Ασύρτικο 2022. Ένα πάρα πολύ ωραίο Ασύρτικο, πλούσιο και με αρκετό όγκο. Έντονο αρωματικά με πολύ καλή οξύτητα και μια ιδιαίτερη μεταλλικότητα, μια οινοποίηση που μου άρεσε πολύ. Νομίζω ότι στα επόμενα 3 χρόνια θα είναι μάλιστα ακόμη καλύτερο. Ένα Ασύρτικο Κρήτης που μπαίνει πλέον στη λίστα μου. 90/100.

Μελισσινός 2022 Λευκός. Μια κλασική ετικέτα για τα λευκά του Κτήματος. Ενδιαφέρον Blend από Θραψαθήρι και Sauvignon Blanc. Φρέσκο, έχει τροπικά στοιχεία, είναι απαλό και την τόσο ενδιαφέρουσα υπογραφή από το Θραψαθήρι. 89/100.

Βιδιανό 2022. Εξαιρετικό Βιδιανό, τυπικό με ωραίο φρούτο, καλή οξύτητα και πολύ ωραία υφή. Έχει βάθος, σε σχέση με άλλα Βιδιανά, και προφανώς η βιολογική καλλιέργεια και η προσοχή στο αμπέλι, αποδίδει, δίνοντας μας ένα κρασί με δικό του χαρακτήρα. 90/100.

Μοσχάτο Σπίνας 2022. Τα ωραία αρώματα του Μοσχάτου είναι παρόντα, δίνοντας μας μια γοητευτική μύτη ενώ και στο στόμα έχουμε κι εδώ ένα κρασί με χαρακτήρα. 88/100

Ασύρτικο Βαρέλι 2021, Magnum. Η ετικέτα αυτή βγαίνει μόνο σε magnum και στον περιορισμένο αριθμό 300 φιαλών μόνο. Το είχα ήδη ξεχωρίσει από τα Οινοτικά 23 για την φινέτσα του, ένα πάρα πολύ καλό βαρελάτο Ασύρτικο, με εξαιρετικό φρούτο και γεύση, και μια υπέροχη πολυτέλεια στο στόμα. 91/100.

Μελισσινός 2022 Ροζέ. Από Κοτσιφάλι και Syrah. Γαστρονομικό ροζέ, εναλλαγή φρούτου και μπαχαριών, γεμάτο στο στόμα, στρογγυλό και με καλή ισορροπία, δείχνει τι ωραίο αποτέλεσμα μπορεί να δώσει το Κοτσιφάλι. 89.100.

3,14 Ροζέ 2022. Από την σειρά κρασιών ελαχίστων παρεμβάσεων «3,14», χωρίς θειώδη έχουμε εδώ ένα Κοτσιφάλι με πολύ λίγο, 10% Merlot. Ένα κρασί που ξεχωρίζω σαν ένα από τα καλύτερα ροζέ της Κρήτης, ιδανικά ισορροπημένο, απόλυτα γαστρονομικό, με καθαρότητα, βαθιά γεύση και ωραίο τελείωμα! Πολύ καλοσχεδιασμένη ετικέτα με την υπογραφή της οινοποιού. Top. 92/100.

3,14 Ερυθρό 2022. Επίσης χωρίς θειώδη από την ίδια σειρά 3,14 και από 100% Κοτσιφάλι. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα, διαφορετικά ερυθρά της Κρήτης, μια «ερμηνεία» για το Κοτσιφάλι, που πάει μπροστά την ποικιλία. Πυκνό, τανικό, κάπως πιο ντροπαλό στην μύτη αλλά πολύ γεμάτο στο στόμα με φρούτο, μπαχάρια και βότανα. Ελάχιστα ξινό στην επίγευση, θέλει ίσως λίγο χρόνο. Δοκίμασα και του 2020 το οποίο είχει γίνει πολύ φίνο, μαλακό και στρογγυλό, πολύ ολοκληρωμένο θα έλεγα. Γενικώς μια πολύ καλή δουλειά που πρέπει να δοκιμάσετε. 2022: 89/100. 2020: 91/100.

Μελισσόκηπος 2021.  Το κλασικό Κρητικό Blend εδώ ΠΟΠ Πεζά από Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι (50/50), περασμένο και από βαρέλι. Ισορροπημένο. ξεχωρίζει για την υπέροχη μύτη, τον πικάντικο χαρακτήρα του, και τις ωραίες τανίνες του. Σε 1-2 χρόνια θα είναι ακόμη καλύτερο. 89/100.

Κτήμα Πατεριαννάκη – Domaine 2017. Η ιστορική, «βαριά» ετικέτα του Κτήματος που πολλά χρόνια πριν έδωσε το στίγμα για την εξέλιξη των Κρητικών κρασιών. Κοτσιφάλι – Μαντηλαρι ΠΟΠ Πεζά κι εδώ, και 12 μήνες βαρέλι. Κρασί μακράς παλαίωσης, εδώ φαίνεται η εξαιρετική δουλειά που γίνεται στον βιολογικό αμπελώνα και στην οινοποίηση βέβαια. Πολύπλοκο, βαθύ με μεγάλη συγκέντρωση και καθαρότητα. Εκφραστική μύτη φρούτου, βανίλιας και λιαστής ντομάτας, στόμα γεμάτο με βελούδινη αίσθηση και στρογγυλεμένες τανίνες. Καλή ισορροπία βαρελιού. Νομίζω ότι του 2017 παρότι φρέσκο ακόμη είναι από τις καλύτερες στιγμές της ετικέτας που θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. 91/100.

Μελισσινός 2020 Syrah. Δεν το είχα δοκιμάσει αυτό το κρασί έως σήμερα. Μια πολύ καλή πρόταση Syrah, γεμάτο, βελούδινο και στρογγυλό με φινετσάτες τανίνες. Ωραίο Syrah ! Πέρασμα  8 μήνες σε βαρέλι. 90/100.

Τέλος δοκιμάσαμε και την βιολογική τσικουδιά του Κτήματος σε δύο εκδοχές, από Κοτσιφάλι ή από Βιδιανό με την ετικέτα «Παράδεισος» η οποία στην κυριολεξία σε ταξιδεύει στον παράδεισο επί γης όμως και μάλιστα Κρητικής γης!

Πραγματικά μια ολοκληρωμένη σειρά ξεχωριστών οίνων από παθιασμένους για την δουλειά τους ανθρώπους με βαθιά αγάπη για το αμπέλι και τον τόπο. Αν βρεθείτε λοιπόν στην ευρύτερη περιοχή και σας ενδιαφέρει το terroir της Κρήτης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κτήμα Πατεριαννάκη, να γνωρίσετε τους ανθρώπους και τα κρασιά τους και να καταλάβετε την δυναμική του Κρητικού αμπελώνα.

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση