Le Roi des Montagnes Cuvee 2019 – Papargyriou Winery

Από τη σειρά των «Βασιλιάδων των Βουνών» του Γιάννη Παπαργυρίου, το κρασί αυτό φέρει τον τίτλο ευγενείας «Cuvee». Προέρχεται από τα ορεινά της Κορινθίας, με την υπογραφή του παραγωγού, ο οποίος ακολουθεί το ξεχωριστό του στυλ. Πρόκειται για ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από συμπύκνωση και πολυπλοκότητα, ιδιότητες που η ίδια η φύση του προσφέρει μέσα από την υπερωρίμανση των σταφυλιών πάνω στα κλήματα.

Τα κρασιά του Κτήματος Παπαργυρίου, συνήθως, απαιτούν χρόνο για να αποκαλύψουν το πλήρες δυναμικό τους, κάτι που λειτουργεί θετικά για την απόλαυσή τους. Το συγκεκριμένο, εσοδείας 2019, έχει ήδη μετρήσει πέντε χρόνια ωρίμανσης, και είναι ιδανικό για μια αξιολόγηση του περιεχομένου του – ενός  blend με κυρίαρχο το Cabernet Sauvignon, το οποίο ενισχύεται από μικρές ποσότητες Touriga Nacional και Μαυροδάφνης, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο συνδυασμό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αποτέλεσμα της υπερωρίμανσης των σταφυλιών στο αμπέλι, και οι 20 μήνες παλαίωσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια διαμορφώνουν την ταυτότητα της ετικέτας.

Χρώμα: βαθύ, εντυπωσιακό ρουμπινί, πορφυρό με σκουρόχρωμες αποχρώσεις.

Στην μύτη είναι ταυτοτικά πυκνό, μέτριας έντασης,  για να ανοίξει σχετικά σύντομα με ώριμα αρώματα κερασιού, μούρων, βιολέτας, σοκολάτας, σταφίδας, μελανιού και διάφορα πικάντικα, μπαχαρένια στοιχεία, με νύξεις δέρματος και καπνού.  Συναρπαστικό, και πολύπλοκο με πυκνή ύφανση των αρωμάτων του, την ποικιλία των οποίων προσφέρει απλόχερα και σαγηνευτικά.

Στο στόμα, είναι έντονο και στιβαρό, δημιουργώντας την αίσθηση πως δεν «κάμπτεται» με τίποτα – και αυτή είναι η πραγματικότητα. Με γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα, έντονο αλκοόλ και γενικά ένταση σε όλα τα επίπεδα, με μεγαλύτερη όμως ισορροπία μεταξύ φρούτου και βαρελιού σε σχέση με άλλα ερυθρά του Κτήματος. Αυτή η ισορροπία προσδίδει έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, παρά τη στιβαρή δομή του. Στον ουρανίσκο, κυριαρχούν γεύσεις βατόμουρου, κερασιού, σοκολάτας, καφέ, καπνού, δέρματος και μαύρου πιπεριού, προσφέροντας μια πληθωρική εμπειρία. Με πλούσια υφή, δυναμικό χαρακτήρα, λείες τανίνες και μακρά επίγευση, συμπληρώνεται από μια πληθωρική οξύτητα που υπόσχεται μεγάλη παλαίωση.

Το «Cuvee» είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο συναρπαστικά και ολοκληρωμένα ερυθρά κρασιά του Παπαργυρίου, με εξαιρετική ισορροπία, πολυπλοκότητα και ένταση, στοιχεία που μεγιστοποιούν την απόλαυση. Ένα μεγάλο κόκκινο.

Γιώργος Λυγεράκης

Βαθμολογία: 92/100

Ενδεικτική τιμή 26 €

Παραγωγός: Κτήμα Παπαργυρίου – Paprgyriou Winery
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πελοπόννησος, Κορινθία
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Μαυροδάφνη
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 15 %

Αφήστε μια απάντηση