Galea restaurant – Castello Infinity Suites, Αγία Πελαγία Ηράκλειο

Γεωγραφικό πλάτος 35.40498722553126, γεωγραφικό μήκος 25.019812167715152. Αν σας γοητεύει η καλοδουλεμένη, αυθεντική κουζίνα με φαντασία και ένας αρμονικός συνδυασμός της Κρητικής γαστρονομίας με προσεγμένες διεθνείς επιρροές σε ένα ουσιαστικό πλαίσιο fusion, κρατήστε αυτές τις συντεταγμένες. Όταν βρεθείτε στο Ηράκλειο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Galea Restaurant, στην Αγία Πελαγία.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Castello Infinity Suites, αποπνέοντας μια αίσθηση υψηλής αισθητικής και προσοχής στη λεπτομέρεια, σε έναν τουριστικό οικισμό που δυστυχώς έχει υποστεί τις συνέπειες της άναρχης δόμησης και των άστοχών παρεμβάσεων. Εδώ, ωστόσο, συναντάμε ακριβώς το αντίθετο: μια εξαιρετικά καλαίσθητη προσέγγιση, με μια ατμόσφαιρα χαλαρής πολυτέλειας, απαλλαγμένη από υπερβολές και επιτηδευμένα στοιχεία, αντικατοπτρίζοντας την αντίληψη και την ποιότητα που χαρακτηρίζει τους ιδιοκτήτες του Castello Infinity Suites & Galea σε κάθε τους δημιουργία.

Με τη υπέροχη θέα στο απέραντου μπλε του Κρητικού πελάγους και τις πολύπλευρες ανέσεις του «Castello Infinity Suites», το Galea, το οποίο ορθώς προσδιορίζεται ως Cosmopolitan Fusion Cuisine, συμπληρώνει την προσέγγιση μιας ολιστικής εμπειρίας υψηλών προδιαγραφών.

Το «Galea», υπό την ηγεσία του σεφ Κώστα Ασσαργιωτάκη, παρουσιάζει στους επισκέπτες μια εξαιρετική «ερμηνεία» της τοπικής κουζίνας, όπου εκλεκτά υλικά της κρητικής γης αναμειγνύονται με γευστικές παραδόσεις από την Κρήτη, τη Μεσόγειο, που συμπληρώνονται μελετημένα από διεθνείς αναφορές και κουλτούρες.  Το μενού είναι τολμηρό, με γεύσεις πρωτότυπες, έντονες και καθαρές, βασισμένες σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Κάθε πιάτο που δοκιμάσαμε ανέδειξε αμέσως την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών, ιδιαίτερα στα ψητά ψάρια και στις άριστες κοπές κρέατος, ενώ η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και δημιουργικότητας ήταν εμφανής στα πιο σύνθετα πιάτα. Ακόμη και το ζεστό προζυμένιο ψωμί, συνοδευόμενο από στάκα και βούτυρο ελαιόλαδου, αποτελεί από μόνο του μια αξέχαστη εμπειρία.

Στη συνέχεια, τα πρώτα πιάτα του σεφ αποκαλύπτουν μια κουζίνα με πλεονεκτήματα πολλαπλών διαστάσεων: αφθονία, γεύση, αρμονία σεναρίων στα πιάτα, σύγχρονο πνεύμα και, τελικά, έναν «κοσμοπολιτισμό» στο πιάτο που υποδεικνύει ότι εδώ συντελείται μια αξιόλογη fusion δημιουργία, άξια προσοχής και παρακολούθησης. Θα σταθώ, σ’ ένα «στεφάνι» από πίκλες βολβών, ντομάτα, κρεμμυδάκια τουρσί, λαχανικά και φέτα, συγκαταλέγεται στις πιο γευστικές και «εθιστικές» καλοκαιρινές προτάσεις που έχω δοκιμάσει ποτέ.

Ένα ακόμη από τα πρώτα πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το βαφλάκι με μπλε καβούρι. Το βαφλάκι είναι τραγανό, βουτυρένιο και εμπλουτισμένο, ενώ το καβούρι αναδεικνύεται γευστικά προσφέροντας το χαρακτηριστικό άρωμα της θάλασσας. Ένα πιάτο με φρεσκάδα και οξύτητα αλλά και απαλές, umami, γήινες γεύσεις. Πολύ εμπνευσμένο και ιδιαίτερο, δείχνει ψάξιμο και ουσία, όπου τραγανές και απαλές υφές συνδυάζονται άριστα.

Εξαιρετικό είναι επίσης το ταρτάρ μοσχαριού, το οποίο έχει ένα κρητικό αλλά και ανατολίτικο twist  δίνοντας ένταση και βάθος στη γεύση χωρίς να επηρεάζεται το ιδιαίτερο προφίλ του. Ένα επίσης ιδιαίτερο πιάτο.

Στα κυρίως πιάτα, θα επικεντρωθώ επίσης στο κατσικάκι με ξινόχοντρο, έναν απόλυτο ύμνο στις παραδοσιακές αξίες της κρητικής κουζίνας, στον εξαιρετικό ελληνικό μαύρο χοίρο που ψήνεται υπομονετικά στον ξυλόφουρνο για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά του, καθώς και στο υπέροχο κοτόπουλο, το οποίο γλασάρεται με σάλτσα μέλι και συνοδεύεται από ψητό μαρούλι, και μια ενδιαφέρουσα μαγιονέζα και πίκλες.

Μια ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν επίσης οι εξαιρετικές κοπές μοσχαρίσιου κρέατος, με υφή και γεύση που φέρνουν στο μυαλό τις καλές, επικεντρωμένες στο κρέας, steakhouse εμπειρίες.

Το μενού περιλαμβάνει και άλλες «διαδρομές», οι οποίες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες, ενώ και τα επιδόρπια ήταν εξαιρετικά, με υψηλό δείκτη δημιουργικότητας. Ειδική μνεία, ωστόσο, αξίζει στο επικό βασκικό cheesecake με κρητική μυζήθρα. Μόνο και μόνο για αυτό το βελούδινο επιδόρπιο αξίζει μια επίσκεψη στο Galea.

Η wine list προσφέρει μια στοχευμένη και πλήρη επιλογή κρασιών, συμπεριλαμβανομένων και παλαιότερων εσοδειών κρητικών οίνων, που επιτρέπουν ξεχωριστά pairings με τις εξαιρετικές γευστικές προτάσεις της κουζίνας.

Το εστιατόριο Galea, με επικεφαλής στην κουζίνα τον κ. Κώστα Ασσαργιωτάκη, νεαρό σεφ που εντυπωσιάζει με το ταλέντο, και τις δημιουργικές ιδέες, αλλά και με μια εμμονή στην ποιότητα από όλο το team, αποτελεί ένα απαραίτητο προορισμό, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική τοποθεσία με τα ρομαντικά χρώματα του δειλινού και τη θέα στο γαλάζιο. Ξεχωρίζει πραγματικά, ακολουθώντας τον δικό του δρόμο.

Galea, Castello Infinity Suites., Αγία Πελαγία, Ηράκλειο 71500 – τηλ 28130 21840

Γιώργος Λυγεράκης

Αφήστε μια απάντηση