Le Roi des Montagnes Syrah 2020 – Papargyriou Winery

Από τον Λαλιώτη Κορινθίας, 10 χιλιόμετρα έξω από το Κιάτο, όπου βρίσκεται το Κτήμα Παπαργυρίου, μας έρχεται ο Βασιλιάς των Βουνών ή κοινώς το Le Roi des Montagnes Syrah. Ο Γιάννης Παπαργυρίου όχι απλώς το δηλώνει αλλά και το κάνει πράξη, το ότι ακολουθεί δηλαδή μια διαφορετική προσέγγιση στην καλλιέργεια και την οινοποίηση όχι μόνο στην συγκεκριμένη ετικέτα, αλλά στις περισσότερες που παράγει το κτήμα. Απλή μετάφραση: τρύγος υπερώριμων σταφυλιών, συμπύκνωση, ισχύς, μαεστρία, εξέλιξη στην παλαίωση.

Το Le Roi des Montagnes Syrah είναι ένα κρασί από υπερώριμα σταφύλια, καλλιεργημένα στα 850 μέτρα υψόμετρο στην ορεινή Κορινθία.

Χρώμα: σκούρο, μωβ-βαθυκόκκινο σχεδόν αδιαπέραστο.

Θεϊκή, πολύπλευρη μύτη από σκούρα φρούτα, βιολέτα, βότανα, γλυκά μπαχαρικά, μαρμελάδα δαμάσκηνου, καπνός, βανίλια, σοκολάτα, ιώδιο και πιπέρι και απίστευτα αρώματα δέρματος που οδηγούν την εμπειρία σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για το στόμα, ισχύει η κλασική φράση «αυτό το κρασί το μασάς»… Για την ακρίβεια παίρνεις ένα μαχαίρι, το κόβεις και το μασάς στην περίπτωσή μας. Όταν το πιείτε θα καταλάβετε τι σημαίνει. Θηριώδες στον ουρανίσκο, βαθύ, γεμάτο, βελούδινο με τρομερό όγκο και «νεύρο». Στο στόμα, ζουμερό, με συμπυκνωμένα ώριμα κεράσια, δαμάσκηνο, βατόμουρο, δρυ και νότες πιπεριού, σοκολάτα, crème de cassis και σύκο. Τρομερή συμπύκνωση, τρομερό σώμα, καλή οξύτητα, και ισχυρές, καλά δουλεμένες τανίνες με γλύκα που υποστηρίζονται από το πλήρες γευστικό προφίλ, και υψηλό αλκοόλ που δεν ενοχλεί τελικά, απλώς ίσως προσδίδει λίγη ακόμη γλύκα (μαζί με αυτή των υπερώριμων καρπών).

Επίγευση, απέραντη, και βάζουμε μια τελεία! Πολύ μεγάλο κρασί, πολύ γεμάτη γεύση, όλα στον υπερθετικό βαθμό (επιδίωξη φαντάζομαι του οινοποιείου) και μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης στην φιάλη. Το ονειρεύομαι και το περιμένω στο μέλλον.

Ένα από τα καλύτερα Ελληνικά Syrah. Ηδονή, μαξιμαλισμός, wine porn.

Γιώργος Λυγεράκης

Βαθμολογία: 93/100

Ενδεικτική τιμή  33 €

Παραγωγός: Κτήμα Παπαργυρίου – Paprgyriou Winery
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πελοπόννησος, Κορινθία
Ποικιλία: Syrah 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 16,5 %

Αφήστε μια απάντηση