Cava Παπαϊωάννου Cabernet Sauvignon 2016 – Κτήμα Παπαϊωάννου

Το Cabernet αυτό, μας έρχεται από ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα για την εξέλιξη του εμφιαλωμένου οίνου κτήμα – οινοποιεία στην Ελλάδα. Και μόνο το όνομα Παπαϊωάννου εμπνέει σεβασμό.  Θυμάμαι πολύ έντονα,  πολλά χρόνια πριν τον αείμνηστο Θανάση Παπαιωάννου να μας μιλάει για το αμπέλι, το κρασί και την φιλοσοφία του για την ζωή και το κρασί 9αυτά πάνε μαζί βέβαια…). Στο οινοποιείο αυτό παράγονται μερικές από τις καλύτερες Νεμέες της Ελλάδας, και όχι μόνο όμως, καθώς οι ετικέτες του οινοποιείου, είναι πολλές τόσο ερυθρών, όσο και λευκών οίνων. Ένα Cabernet Sauvignon από την Νεμέα λοιπόν με 24 μήνες παλαίωσης στο βαρέλι και άλλους 12 στην φιάλη.

Χρώμα: ρουμπινί.

Το κρασί αυτό χρειάζεται αρκετό έως πολύ χρόνο «αερισμού» για να ανοίξει… Αξίζουν οι αρκετές ώρες αναμονής πάντως, καθώς είναι αρκετά τανικό. Έτσι λοιπόν εξελίσσεται ως:

Στην μύτη κυριαρχούν μαύρα κεράσια και μούρα με καλές δόσεις βελανιδιάς και καπνού. Θα χαρακτήριζα την μύτη αισθησιακά απαλή. Το στόμα παρουσιάζει μια ωραία ισορροπία και βγάζει (αν το περιμένετε στο ποτήρι αρκετά πάντα) ένα κομψό χαρακτήρα από μαύρα φρούτα, βανίλια, σοκολάτα και απαλά μπαχαρικά. Γεμάτο σώμα, με καλή οξύτητα και απαλές τανίνες οδηγούν  τελικά σ ένα ωραίο Cabernet Sauvignon, με πικάντικη και ολίγον φαρμακευτική επίγευση μέτριου μήκους. Λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή του, δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτε περισσότερο από το κρασί αυτό. Μπράβο.

Βαθμολογία: 88/100

Ενδεικτική τιμή 13 €

 

Παραγωγός: Παπαϊωάννου

Χώρα: Ελλάδα

Περιοχή: Νεμέα

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon

Τύπος: Ήρεμο

Χρώμα: Ερυθρό

Αλκοόλ: 14.5%

 

Γιώργος Λυγεράκης

Αφήστε μια απάντηση