Conquistamor Touriga 2015 – Κτήμα Παπαιωάννου

Η ετικέτα αυτή από το οινοποιείο Παπαιωάννου θεωρείται περισσότερο πειραματική για την ποικιλία αυτή από το Kτήμα, παρότι κυκλοφορεί αρκετά χρόνια. Πάντως δεν την συναντάς και τόσο εύκολα σε κάβες ή σε πολλά σημεία πώλησης πέρα από το ίδιο το ίδιο το οινοποιείο. Οι περισσότεροι φίλοι της νομίζω ότι την προμηθεύονται από κει.

Δεν είναι ακριβώς η Πορτογαλική Touriga – και ούτε την συγκρίνω με αυτήν – αλλά έχει το δικό της «Πελοποννησιακό» ταπεραμέντο, προσαρμοσμένη στο τοπικό μικροκλίμα. Γενικώς είναι μια ενδιαφέρουσα ποικιλία και αρκετά ξεχωριστή. Μια ετικέτα που έχει περάσει από βαρέλι για 24 μήνες.

Χρώμα: σκούρο κόκκινο.

Μύτη ενδιαφέρουσα και αρκετά έντονη με νότες  από δαμάσκηνο, μαύρο κεράσι, μούρο, δέρμα και μπαχαρικά με πιο έντονο το πιπέρι. Νότες βανίλιας από το ξύλο. Γεμάτο και πλούσιο στο στόμα με έντονα βατόμουρα, δαμάσκηνα και άφθονη βελανιδιά. Μέτριο και άνω σώμα, αρκετά ξηρό και τανικό, με οξύτητα και ακόμη, κάπως αιχμηρό. Δυνατές τανίνες και επίγευση που επιμένει και διαρκεί. Κάποιες στιγμές μου θύμισε ξηρή μαυροδάφνη αλλά ίσως είναι κάπως αδόκιμο αυτό…

Ένα βιολογικό κρασί με χαρακτήρα, και δυνατές δρύινες νότες ως αποτέλεσμα της 24μηνης παραμονής στο βαρέλι. Έχω την εντύπωση ότι χρειάζεται αρκετή ακόμη παραμονή στο μπουκάλι με το μέλλον του να φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Μπράβο στο Οινοποιείο Παπαιωάννου. Πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό κρασί.

Βαθμολογία: 87/100

Ενδεικτική τιμή 15 €

Παραγωγός: Κτήμα Παπαιωάννου
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πελοπόννησος
Ποικιλία: Touriga
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 14,5 %

Γιώργος Λυγεράκης

Αφήστε μια απάντηση