“Y” Ygrec 2014 – Chateau d’Yquem

To Υ – Ygrec, ένα από τα καλύτερα λευκά ξηρά Bordeaux, προέρχεται από το Chateau που παράγει το θρυλικό Premier Cru Supérieur, Château d’Yquem, ένα εκπληκτικό Sautern.  Πρόκειται δε για ένα σπάνιο κρασί το οποίο παράγεται μόνο σε 10,000 φιάλες – όχι κάθε χρόνο – και προέρχεται από τα ίδια εξαιρετικά terroirs και τα ίδια αμπέλια με το Château d’Yquem. Η ετικετα αυτή παράγεται από το 1959 με την εσοδεία του 2014 να θεωρείται από τους οινολόγους του Chateau, εξαιρετική πλησιάζοντας σε αυτές του 2007 και 2011 που θεωρούνται ορόσημο. Στα τελευταία 62 χρόνια έχουν γίνει μόνο 33 εμφιαλώσεις.

Θεωρώ ότι παρά τα χρόνια του είναι ένα από τα καλύτερα Bordeaux Blancs που έχω δοκιμάσει παρότι βρίσκεται πλέον στην «πτώση» του…

Χρώμα πολύ ανοικτό λεμονί σχεδόν υδάτινο.

Εκφραστική μύτη με ζωντανά αρώματα τροπικών φρούτων, πεπονιού, ροδάκινου, πετρελαίου, ακακίας και μελιού. Πολύ κομψό αρωματικά! Ξεχωριστό, ορυκτό στο στόμα. Πολύ καλά ισορροπημένος ουρανίσκος που αναδεικνύει νότες από βερίκοκο, ανανά, passion fruit, λεμόνι, αμυγδαλόπαστα, οινολάσπες και ορυκτά. Αρκετά γεμάτο σώμα και σχεδόν μεταξένιο – θυμίζοντας τα sauternes τους – με τραγανή μέτρια οξύτητα και καλά στρογγυλεμένο, μακρύ φινίρισμα. Ωραία ενσωματωμένο βαρέλι (νέα δρυς 20%). Το υπόλοιπο ωριμάζει σε βαρέλια Yquem δύο ετών.

Ένα κρασί υψηλής ποιότητας αν σας αρέσουν τα καλά sauternes και ειδικότερα το dYquem, το Ygrec (Y) είναι το ίδιο αλλά χωρίς το γλυκό! Παχύρευστο στο ποτήρι, μελωμένο αλλά όχι γλυκερό, φρουτώδες αλλά και ορυκτό. Ένα κρασί που κάθε οινόφιλος πρέπει να δοκιμάσει.

Βαθμολογία: 94/100
Ενδεικτική τιμή 220 €

Παραγωγός: Chateau d’Yquem
Χώρα: Γαλλία
Περιοχή: Bordeaux
Χρονιά: 2014
Χρώμα: Λευκό
Ποικιλία: 75% Sauvignon Blanc, 25% Semillon
Αλκοόλ: 14%

 Γιώργος Λυγεράκης

Αφήστε μια απάντηση