Osteria Greca: Η οινο-γαστρονομική πρόταση του Γιάννη Παπαργυρίου.

Χαίρομαι πολύ όταν νέα εστιατόρια, ικανά να σε «τραβήξουν» σε αποδράσεις από τον αστικό ιστό, ανοίγουν στην περιφέρεια. Χαίρομαι διπλά όταν ταυτόχρονα αποτελούν και προορισμό για τους οινολάτρεις, εστιάζοντας στην εντοπιότητα των πρώτων υλών και στο ταίριασμα τους με ωραία κρασιά. Και χαίρομαι πολλαπλώς όταν αποτελούν δημιουργίες οινοποιών που αποφασίζουν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία εντός «κτήματος» – σε μια τάση που άργησε αρκετά να γίνει πράξη στην Χώρα μας.

Αυτός είναι ένας μικρός πρόλογος για την Osteria Greca –  ο νοών νοείτω – το νέο εγχείρημα του οινοποιού Γιάννη Παπαργυρίου, ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα, όπως ο ίδιος λέει για το εστιατόριο που πολύ πρόσφατα δημιούργησε εντός του οινοποιείου του.

Επισκεφθήκαμε την Ελληνικότατη Osteria Greca, μια Παρασκευή βράδυ, λίγο πριν συμπληρώσει ένα μήνα ζωής. Ο Γιάννης Παπαργυρίου και η αγαπημένη του σύζυγος Ελένη δεν σε δέχονται απλώς στο εστιατόριο τους, σε φιλοξενούν. Η Αγάπη και το πάθος τους, συνδυασμός διάχυτος στα πάντα, στο φαγητό, στην κάβα στην ατμόσφαιρα, σε όλα… Η Ελληνική αυτή Osteria σέβεται και αναδεικνύει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το οινοποιείο Παπαργυρίου, σέβεται το αμπέλι προφέροντας μας αυτά τα τόσο προσεγμένα κρασιά του.

Ο Γιάννης Παπαργυρίου έχει δημιουργήσει μια σπουδαία wine list 120 ετικετών – με έμφαση κυρίως στον διεθνή αμπελώνα – και μια υπέροχη walk-in κάβα που περιλαμβάνει εκτός από τα δικά του κρασιά και μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από επιλεγμένα Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αργεντίνικα κρασιά, και βέβαια πολλά Riesling και Barolo, Barbaresco, απευθυνόμενος ευθέως σε όσους αγαπούν το κρασί, και γοητεύονται (κάτι που έχει μεγάλη σημασία, πιστέψτε με) από τις επιλογές ετικετών άλλων παραγωγών, τις οποίες ξεχωρίζει ένας ταλαντούχος οινοποιός βάση των εμπειριών του. Ο ίδιος εξάλλου σε παρακινεί να μην πιείς τα δικά του κρασιά απαραιτήτως, αλλά να εξερευνήσεις και τις πολλές και κυρίως καλές επιλογές του κελαριού.

Είναι φανερή η αγάπη του Γιάννη Παπαργυρίου σε Ιταλία και Γερμανία, καθώς είναι δυνατά παρούσες στο κελάρι αλλά και με μικρές επιρροές και σε λίγα σημεία του menu, το οποίο υπηρετεί ξεκάθαρα την Ελληνική κουζίνα όμως. Η Osteria Greca εστιάζει στο ποιοτικό φαγητό και το πετυχαίνει. Η κουζίνα είναι χωριάτικη και σπιτική, απλή με λίγες, σωστές και πολύ διακριτικές παρεμβάσεις για να ανέβει επίπεδο και με έμφαση σε πολλά τοπικά προϊόντα αλλά και κορινθιακές συνταγές. Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα τα οποία ήταν όλα πολύ καλά, με εξαιρετικά υλικά και εκτέλεση που τελικά επιτυγχάνει να προσφέρει απόλαυση στον ουρανίσκο. Ειδικά τα γαρδουμπάκια φρικασέ (βάλε κι ένα καλό Riesling από τα άφθονα της κάβας) και το σούπερ comfort αγριογούρουνο με τραχανά  αποτελούν από μόνα τους λόγο για πολλές επισκέψεις στον λιτό αυτό, και φιλόξενο χώρο που δημιούργησε ο Γιάννης Παπαργυρίου. Οι επιλογές του menu είναι αρκετές και φυσικά, κατάλληλα διαμορφωμένες για ενδιαφέροντα wine pairings!  Η επιμέλεια του φαγητού ανήκει στον executive chef Γιώργο Αντωνέλλο ο οποίος δημιούργησε μια κουζίνα που μας υπενθυμίζει ζωηρά την απλότητα και το βάθος κάποιων πρώτων υλών αλλά και ντόπιων συνταγών όπως έχουν εξελιχθεί στο χρόνο, μαζί με ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές επιρροές, σε συνδυασμό με την φιλοσοφία ζωής, του low carbon foot print & zero waste.

Να σημειώσω ότι εκτός από την σωστή τιμολόγηση των κρασιών, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο προσεκτικό service και στα ποτήρια! Το λευκό μας κρασί το ήπιαμε σ ένα από τα πιο ωραία Spigelau το definition youγεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην συνολική εμπειρία.

Για την κάβα, δεν χρειάζονται κι άλλα λόγια. Εκεί «μιλάει» ο Γιάννης Παπαργυρίου, ο οποίος εν τέλει δημιούργησε χωρίς φανφάρες μια πολύ αξιόλογη οινογαστρονομική πρόταση που προτείνεται ανεπιφύλακτα! Εύγε.

Osteria Greca, Οινοποιείο Παπαργυρίου, Λαλιώτης Κορινθίας, Κιάτο. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6944511107

Αφήστε μια απάντηση