SPECIAL REPORT: Athens Wine and Art Festival 2022.

Επανήλθε ανανεωμένο, έπειτα από αναγκαστική απουσία τριών ετών, το 2ο Athens Wine & Art Festival, στον μοναδικό χώρο της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.  Μας άρεσε πολύ, και μιλάω και εξ ονόματος των πολυάριθμων οινόφιλων που συνάντησα εκεί, καθώς διαπίστωσα από κοντά τα αντίστοιχα δυνατά vibes. Είδαμε, περισσότερα από 65 επιλεγμένα οινοποιεία από όλη την Ελλάδα , τα οποία παρουσίασαν περισσότερες από 500 ετικέτες. Πολλά από αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση, παρουσιάζοντας και για πρώτη φορά τα κρασιά τους στην κοινότητα των οινοφίλων. Γι αυτό και θεωρώ το φεστιβάλ αυτό ιδιαίτερα σημαντκό καθώς λιγότερο προβεβλημένα οινοποιεία αποκτούν πρόσβαση σ ένα ευρύτερο κοινό.  Η επαφή επίσης με τους δημιουργούς-οινοποιούς είναι πάντοτε πολύ σημαντική, καθώς τις περισσότερες φορές η προσωπικότητα των ανθρώπων αυτών κατά κάποιο τρόπο καθρεπτίζεται στο κρασί…

Σ ένα πολύ περιεκτικό report μου, ακολουθούν τα κρασιά που ξεχώρισα, αποτελώντας ξεχωριστές, αξιόλογες  οινοποιήσεις για τις οποίες αξίζει ιδαίτερη μνεία. Έχει ενδιαφέρον να ανακαλύψετε κάποια από αυτά τα κρασιά τα οποία έχουν περιορισμένη προβολή στον χώρο…  Η σειρά είναι βασισμένη στις σημειώσεις μου, αυτή με την οποία – λόγω επισκεπτών και χώρου – τα δοκίμασα σε κάθε οινοποιείο.

Acra – Ασύρτικο 2021. Ένα θαυμάσιο Ασύρτικο από την Νεμέα παρακαλώ. Πολύ καλό στο στόμα, απολαυστικό με potential εξέλιξης.

Κτήμα Καραδήμου – Μαλαγουζιά Δρυος.  Μια πολύ διαφορετική και αξξόλογη οινοποίηση της ποικιλίας.

– Κτήμα Γκούμα – Σκιρων, Βοστυλίδι. Ένα πληθωρικό και στιβαρό λευκό από αυτή την πολύ ενδιαφερουσα ποικιλία.  Ξεχωριστό.

– Vatistas Winery – Η πάντα καταπληκτική Κυδωνίτσα ήταν εκεί, αλλά πολύ καλές εντυπώσεις μου άφησε και το λευκό τους, εξαιρετικά καλοδουλεμένο blend από Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Πετρουλιανό και Μαλαγουζιά.

– Ασλάνης – Λημνιό. Αν σας αρέσει η ποικιλία είναι μια ωραία, κομψή εκδοχή της.

– Οινοι Αδάμ. Υπέροχο πάντα Chardonnay, το εξαιρετικό Refosco τους, αλλά εδώ θα υποκλιθούμε μπροστά στο μεγαλειώδες Cabernet Sauvignon 2018 που μόλις εμφιαλώθηκε και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο !

– Αωτον Οινοποιείο. Ρεσιτάλ γύρω από το Σαββατιανό. Μου άρεσε και η ρετσίνα τους…

– Stamatis Winery – Ωραίο Σαββατιανό κι ένα θαυμάσιο Αγιωργίτικο από το πολύ παλιό αυτό οινοποιείο της Παιανίας.

– Zoinos – Μια ωραία Ντεμπίνα, η πιο απλή τους (έχουν τρεις ετικέτες) και ένα εξαιρετικό, μα εξαιρετικό παλαιωμένο τσίπουρο!

– Θηβαϊκή Γη. Αγνούσα την ύπαρξη αυτού του οινοποιείου το οποίο αποτέλεσε μια πολύ ωραία έκπληξη με την εξαιρετική δουλειά που κάνουν! Το Ασύρτικό τους (η Premium ετικέτα) μου άρεσε πάρα πολύ έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας μαζί με μια ισορροπία και κομψότητα. Δοκίμασα επίσης ένα πολύ νόστιμο Ροζέ από Μούχταρο, ένα πολύ καλό Cabernet-Merlot (Το Στίγματα) και ένα ποίημα Merlot-Cabernet Franc το οποίο ξεχώριζε! Περιμένω την συνέχεια…

– Κύαθος Οινοποιείο. Ένα οινοποιειο από τις Σέρρες το οποίο μπαίνει στα top μου με την πρώτη δοκιμή. Μαγική Πλαγιά, ένα εξαιρετικό Sauvignon Blanc, σίγουρα ευεργετημένο από το Terrior του. Cinsaut Ροζέ, ένα από τα δυο μονοποικιλιακα Cinsaut στην Ελλάδα αν δεν κανω λάθος, και γευστικά μοναδικό. Στα κόκκινα ένα πολύ ενδιαφέρον Syrah-Cabernet-Cinsaut (Βόρεια Γη) και ένα εξαιρετικό Merlot.

– Lykos Winery – Το οινοποιείο αυτό έχει ηδη διανύσει μια σημαντική πορεία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ασύρτικο, Viogner & Chardonnay, και τα τρία πολύ καλά. Cabernet Sauvignon και Syrah (δεν το δοκίμασα σ αυτό το event) επίσης Top.

– Αμπελώνες Χατζησάββα. Άλλο ένα “αγνωστο” οινοποιείο από την Αξεξανδρούπολη με πολύ διαφορετική προσέγγιση. Ξεχώρισα ανάμεσα σε αρκετά πολύ καλά κρασιά την Μαλαγουζιά τους και το εξαιρετικό Αλκυόνη 2016 Μαυρούδι-Merlot όπως και το Ματίνα, ένα πολύ ενδιαφέρον ροζέ με ερυθρό χαρακτήρα. Ένα ακόμη οινοποιείο που μπαινει στη λίστα μου…

– Κτήμα Μπουγιούρη. Ωραίο Ασύρτικο, επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον, απολαυστικό Αθήρι και το Merlot 2019. Πολύ καλή δουλειά.

– Τετραμυθος – Ενδιαφέρουσα Ρετσίνα από αμφορέα, σε άλλη διάσταση. Must!

– Πετρακόπουλος – LakouΔιτσα 2019, ένα μεγάλο λευκο, από Μοσχατελλα και Ζακυνθινο. Πολύ ιδαίτερο, με σπάνιο χαρακτήρα. World class. Μου άρεσαν πολύ και οι ξηρές μαυροδαφνες του εξαιρετικού αυτού οινοποιείου.

– Scalarea. Ασύρτικο-Chardonnay. Νόστιμο στο στόμα με δροσιστική οξύτητα και φρεσκάδα,  ένα κρασί που ξεχώρισα στην νέα αυτή προσπάθεια του οινοποιείου από το Σκαλάνι στην Κρήτη.

– Boutari. Δοκίμασα όλα τα πειραματικά κρασιά ήπιας οινοποίησης. Ξεχώρισα το Μοσχοφίλερο το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο… Πολύ καλή δουλειά.

– Χαρισματικοί Οίνοι. Εδώ ξεχώρισε το Ασύρτικο τους, το Ροζέ Cabernet Franc το οποίο είναι πολύ ιδιαίτερο και το εξαιρετικό Merlot 2019.

– Domaine Florian – Chardonnay Barrique (υψηλό επίπεδο για την ποικιλία) και Syrah (εξαιρετικό).

– Hetero Wines – Takumi Anarch Ξινομαυρο-Cabernet Sauvignon. Ωραία δουλειά που την νιώθεις ολάκερη στο ποτήρι.

 

Τα must drink αν δεν θέλετε να ψαξετε πολύ? Οκ, My top 5 from the event.

– Σκίρων Βοστυλίδι – κτήμα Γκούμα
– Cabernet Sauvignon 2018 – Οίνοι Αδαμ
– Ασύρτικο – Θηβαϊκή Γη
– Μαγική Πλαγιά Sauvignon Blanc – Κύαθος Οινοποιείο
– LakouΔιτσα – Πετρακόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση