Γρίφος 2018 Κοτσιφάλι – Silva Δασκαλάκη

Αυτό είναι το μονοποικιλιακό ροζέ της σειράς Γρίφος, ένα ακόμη κρασί χωρίς θειώδη, αφιλτράριστο, βιοδυναμικής καλλιέργειας, από την Ειρήνη Δασκαλάκη. Έχει ζυμωθεί σύμφωνα με την Μινωϊκή οινοτεχνολογία, με ιθαγενείς ζύμες σε πήλινο πιθάρι χωρητικότητας 300 λίτρων και παρέμεινε με τις οινολάσπες του για 5 μήνες έως την εμφιάλωση του.

Μα ένα κρασί από Κοτσιφάλι – την τόσο γνωστή όσο και «αδύναμη» και ασταθή ποικιλία του κρητικού αμπελώνα? Έως σήμερα, κανένα Κοτσιφάλι απ΄ όσα έχω δοκιμάσει – κι ήταν όλα ερυθρά – δεν μου έχει αφήσει τίποτε να θυμάμαι. Είναι ένα σταφύλι που είναι αρκετά ασταθές χρωματικά, χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα δίνοντας υψηλόβαθμα κρασιά χωρίς – κατά την άποψή μου – ενδιαφέροντα στοιχεία. Το συναντάμε σε χαρμάνια, που όμως εκεί σε αρκετές οινοποιήσεις έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτός από την προηγούμενη εμπειρία μου με διάφορα Κοτσιφάλια, έχουμε στην δύσκολη – στο μυαλό μου – εξίσωση, ένα οίνο ροζέ, χωρίς θειώδη και εσοδείας 2018, δηλαδή ένα Κοτσιφάλι, ήδη τρία χρόνια στο μπουκάλι.

Να τονίσω ότι ο ερυθρός Γρίφος (δοκιμή εδώ), όσο και ο λευκός (δοκιμή εδώ), ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, κερδίζοντας χωρίς περιστροφές τον ουρανίσκο μου. Για το ροζέ όμως κυρίως λόγω ποικιλίας και χρώματος ήμουν σκεπτικός… Κάπως έτσι λοιπόν ανοίχθηκε η συγκεκριμένη φιάλη του 2018.

Χρώμα: σκούρο ρόζ, κεραμιδί, ελαφρώς θολό.

Με την πρώτη επαφή, η μύτη μ έκανε να ξεχάσω σε δευτερόλεπτα όλες τις προηγούμενες εμπειρίες από Κοτσιφάλια, και άρχισε να εγγράφεται στην μνήμη μου, ο Γρίφος. Αρχικά αίσθηση οινοπνεύματος με λάστιχο που πολύ γρήγορα δίνει την θέση της σε πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και βοτάνων, μέλι, λουλούδια του λιβαδιού δαμάσκηνα, καρπούζι και κόκκινα φρούτα. Αρωματικά μπορώ να πω ότι με εξέπληξε. Η έκπληξη μεγαλώνει στο στόμα, το οποίο κρύβει ένα γευστικό Γρίφο εξελισσόμενο διαρκώς στο ποτήρι. Έντονο και φρέσκο. Το σώμα είναι τόσο, όσο, και συναρπάζει κυριολεκτικά με γεύσεις αγρίων μούρων, λαμπερού βύσσινου και κράνμπερι, με τις τανίνες να δίνουν δυναμικό παρόν. Αυτό στρογγυλεύεται από μια ευχάριστη και απροσδόκητη γήινη υφή (ίσως λόγω της ζύμωσης σε αμφορέα), καταλήγει με μια ελαφριά τανική πικράδα σ ένα πανέμορφο φινίρισμα.

Μια ακόμη ιδιοσυγκρασιακή έκφραση της ιδιαίτερης Ειρήνης Δασκαλάκη που ξεπερνά τα όρια του ροζέ και της ποικιλίας. Ένα κρασί με υφή και ψυχή! Η ντελικάτη πλευρά της Κρητικής γης και το χάρισμα της οινοποιού είναι ζυμωμένα στο κρασί αυτό. Πως να ξεχαστεί? Εύγε.

Βαθμολογία: 89/100

Ενδεικτική τιμή 24,5 €

Παραγωγός: Silva Δασκαλάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Κοτσιφάλι 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ροζέ
Αλκοόλ: 14%

Αφήστε μια απάντηση