Grange 2004 – Penfolds

Για το πλέον διάσημο κρασί της Αυστραλίας, το 2004 θεωρείται η καλύτερη εσοδεία  του, μετά από τις «εξωγήϊνες» του 1990, 1996 και 1998. Οι οινοποιοί του με επικεφαλής τον Peter Gago μεγαλουργούν, οι κριτικοί λιποθυμούν, και οι πελάτες κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν. Τόσο απλά, για ένα μπουκάλι χυμό σταφυλιού που η ζύμωσή του το μετατρέπει σ ένα μύθο.

Ένα κρασί με εντυπωσιακή γεύση, τέλεια δομή, βάθος και ατέλειωτο μήκος!

Αφού ανοίχθηκε, μεταγγίστηκε και η κατανάλωσή του ξεκίνησε μετά από 2 ώρες και για διάστημα 2 ακόμη ωρών.

Χρώμα: βαθύ βυσσινί – μωβ.

Ένα επιβλητικό κρασί, πολυεπίπεδο με αλλεπάλληλες γροθιές αρωμάτων, αλλά όχι βαρύ ή υπερβολικό, κι εδώ είναι το μεγαλείο του. Γιατί είναι εξαιρετικά κομψό και ισορροπημένο, άκρως σαγηνευτικό με τα βαθιά βιολετί αρώματα και τις βελούδινες γεύσεις βατόμουρων και φραγκοστάφυλων να απορροφούν την βελανιδιά του, σ ένα αδιαπραγμάτευτο δρύινο αμάλγαμα.

Καταιγισμός αρωμάτων από μαύρα φρούτα, εσπρέσο, δαμάσκηνα, βύνη, ασιατικά μπαχαρικά, δάφνη, μαύρο τσάι, γαρίφαλο και κόλα με νύξεις κακάο. Έχει ένα εκπληκτικό βάθος στο μπουκέτο, με την γλυκιά βελανιδιά και τα μαύρα φρούτα να έχουν υφανθεί άψογα.  Όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνεις εισπνέοντας τα αρώματα τόσο περισσότερα μαθαίνεις και αντιλαμβάνεσαι για το κρασί, ζεις σε μια γλυκιά μυσταγωγία.

Το στόμα προσφέρει όλα όσα έχει ήδη υποσχεθεί το μπουκέτο και ακόμη περισσότερα. Ζωή και ενέργεια. Έχει απολύτως τέλειες αναλογίες με το ποτάμι των γεύσεων που διασχίζει βατόμουρο, δαμάσκηνο, γλυκόριζα, καραμέλα και μπαχαρικά. Οι τανίνες «συνθλίβουν» και πλάθουν ξανά το κρασί με το δικό τους θετικό τρόπο. Τεράστια αρώματα.  Λεπτοί, καπνιστοί, βαρελίσιοι χαρακτήρες επίσης παρόντες στην κορεσμένη πολύπλοκη εξίσωση. Φινίρισμα μακρύ, πολύ μακρύ με παρατεταμένες αποχρώσεις γλυκόριζας, γαρίφαλου, δάφνης και κόλα. Θεαματικό τελείωμα.  Ένα κρασί μοντέλο, νέο ίσως ακόμη καθώς μπορεί άνετα να καταναλωθεί μέχρι το 2055 όπως τονίζουν τα στελέχη του οινοποιητικού team. Ίσως και γι’ αυτό να είναι λίγο γλυκό ακόμη χωρίς αυτό να θεωρηθεί μειονέκτημα.

Ένα συγκλονιστικό κρασί με μια αβίαστη απαλότητα (που έχω συναντήσει ξανά στο Chateau de Beucastel 2007 ενώ όχι σε άλλα «μεγαλύτερα» κρασιά), τόσο σαγηνευτική που χρειάζεται προσοχή για να παρατηρήσεις όλα τα παραπάνω. Αυτό λέγεται ισορροπία. Ένα κρασί ήρωας, με διαπιστευτήρια τελειότητας σε σημείο που επαναπροσδιορίζει ουρανίσκους. Βαθιά υπόκλιση.

Βαθμολογία: 97/100

Ενδεικτική τιμή 650 – 700  €

Παραγωγός: Penfolds
Χώρα: Αυστραλία
Περιοχή: Barossa Valley, McLaren Vale, Magill
Ποικιλία: Shiraz (96% Shiraz, 4% Cabernet Sauvignon)
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 14,3%

Αφήστε μια απάντηση