Πρώιμος ο Τρύγος του 2021

Ξεκίνησε, δέκα ίσως και περισσότερες ημέρες νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ο τρύγος στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες του καύσωνα, να προβληματίζουν τους οινοπαραγωγούς, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο πρώιμο ξεκίνημα… Πιθανά να χρειαστούν και επεμβάσεις στην συνέχεια της οινοποίησης με διορθωτικές ενέργειες για να αντισταθμιστεί ο τόσο πρώιμος τρύγος.

Και οι οινόφιλοι βέβαια αντίστοιχα αναρωτιούνται αν οι υψηλές θερμοκρασίες και η επίσπευση της διαδικασίας του τρύγου θα επηρεάσουν γεύσεις, αρώματα, οξύτητες κλπ… Μιλώντας και με κάποιους οινοποιούς επιβεβαίωσα αυτήν την ανησυχία και τον προβληματισμό.

Τα σταφύλια εκτέθηκαν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες – σε δύο κύματα μάλιστα, από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Αυγούστου – και σε κάποιες περιπτώσεις μια αφυδάτωση ίσως να προχώρησε και αρκετά… Πρέπει να έχει γίνει αρκετή ζημιά, ιδιαίτερα σε περιοχές με απουσία βροχών το χειμώνα. Παρατηρείται έτσι μια σημαντική ανομοιομορφία στην ωρίμανση τόσο στο αμπέλι όσο και στο ίδιο το τσαμπί. Τα αμπέλια είναι κατά κάποιο τρόπο «στρεσαρισμένα» αυξάνοντας αντίστοιχα και το στρες των οινοποιών, ενώ και νέο κύμα καύσωνα αναμένεται…

Εις αναμονή λοιπόν με την ευχή να πάνε όλα καλά!

Αφήστε μια απάντηση