Μαυρούδι 2017- Κτήμα Βουρβουκέλη

To Μαυρούδι με καταγωγή από την Θράκη, είναι μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες.  Το όνομα του συνδέεται με το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, το σκούρο δηλαδή χρώμα τους. Μια ποικιλία έντονα τανική που απαιτεί αρκετή προσοχή στην οινοποίηση για την ανάδειξη της. Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε το 1999 στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης με όραμα την αναβίωση του αμπελώνα της περιοχής.

Χρώμα: σχετικά σκούρο κοκκινορόζ – βυσσινί.

Πρόσεξα ότι γενικώς το κρασί χρειάστηκε χρόνο για να εξελιχθεί στο ποτήρι κι έτσι το σημειώνω.

Στη μύτη θα έλεγα ότι είναι μέτριας έντασης. Κυριαρχούν αρώματα δαμάσκηνου, μαύρης σταφίδας, βύσσινου, γαρύφαλλου, μπαχαριού, κόλας και κέδρου, ακολουθούμενα από πιο συμπιεσμένες νύξεις βανίλιας και υποψία άσπρου πιπεριού.

Στον ουρανίσκο, μέτριο σώμα, ρουστίκ αίσθηση αλλά με εκλεπτυσμένο τρόπο, θα με ευχαριστούσε να ήταν πιο βελούδινο. Η παλέτα εδώ έχει κεράσι, βύσσινο, κανέλα, κόκκινα μούρα, βανίλια που ζητάει μια πιο κρεμώδη έκφραση – μόκα, κάποια βοτανικά χαρακτηριστικά και λίγη βελανιδιά, καταλήγοντας σ ένα μέτριο φινίρισμα ζεστό και στεγνό, με κάποια αίσθηση μουδιάσματος στον ουρανίσκο. Μέτρια οξύτητα, μέτριο αλκοόλ,  μέτριες εντάσεις γενικώς, σ ένα αποτέλεσμα που αναζητά περισσότερο στρογγύλεμα. Ίσως του 2017 να είναι ανέτοιμο.

Βαθμολογία: 81/100

Ενδεικτική τιμή 16.5  €

Παραγωγός: Κτήμα Βουρβουκέλη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Θράκη
Ποικιλία: Μαυρούδι
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 13%

Αφήστε μια απάντηση