Λημνιό 2016- Κίκονες Οινοποιείο

To Λημνιό Κίκονες είναι ένα ένα από τα λίγα κρασιά στην Ελλάδα με 100% Λημνιό στην σύνθεσή του, και η ναυαρχίδα του Οινοποιείου. Έχω την αίσθηση ότι επίσης είναι η «αγαπημένη» ετικέτα της Μελίνας Τάσσου της οινολόγου (και γεωπόνου) με πλούσια οινοποιητική εμπειρία από Γαλλία και Αυστραλία, που ηγείται του Θρακικού οινοποιείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λημνιό θεωρείται η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, ενώ παρουσιάζει σημαντικής δυσκολίες στην καλλιέργεια και οινοποίηση όντας ευαίσθητο λόγω των χαρακτηριστικών του σε ασθένειες.

Χρώμα: διαυγές, μέσης απόχρωσης ρουμπινί με κεραμιδί «άκρες».

Αρωματικά είναι μέτριας έντασης με φρέσκα κόκκινα φρούτα και νότες δαμάσκηνου να προηγούνται, ακολουθούμενα από αρώματα βαρελιού με βάση την βανίλια και γλυκά μπαχαρικά, με προεξέχον το γαρύφαλλο, ενώ το παρόν δίνουν και βοτανικές νότες. Ένα γήινο αποτέλεσμα στην μύτη. Το στόμα ακολουθεί στο ίδιο μοτίβο. Καλή δομή με μέτρια οξύτητα και μεσαίο σώμα. Κομψό και ισορροπημένο με γεύσεις μούρων, κερασιού, δαμάσκηνου, καπνού, και γλυκόριζας, οδηγεί σ ένα πικάντικο φινίρισμα με καλή διάρκεια. Το σχετικά υψηλό αλκοόλ είναι όμορφα ενσωματωμένο.

Ένα καλοφτιαγμένο, ενδιαφέρον κρασί από την Θράκη, ισορροπημένο, με ήπιες αλλά παρούσες τανίνες. Ίσως αυτό του 2016 που δοκίμασα να είναι κάπως ανέτοιμο καθώς δείχνει ότι έχει να μας φανερώσει κι άλλα στοιχεί με τον καιρό.

Βαθμολογία: 89/100

Ενδεικτική τιμή 26.5  €

Παραγωγός: Οινοποιείο Κίκονες
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Θράκη
Ποικιλία: Λημνιό
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 14%

Αφήστε μια απάντηση