Καλή Ρίζα 2017- Κτήμα Κυρ Γιάννη

Ένα ξινόμαυρο, όχι από την Νάουσα αλλά από το Αμύνταιο και μάλιστα από κλήματα ηλικίας άνω των 40 ετών και σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το τελευταίο, αναπόσπαστο μέρος του συγκεκριμένου μικροκλίματος, είναι ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε μπροστά σ ένα διαφορετικό ξινόμαυρο. Δεν έχουμε δηλαδή εδώ έναν εκπρόσωπο της ρουστίκ αρωματικής έκφρασης της δημοφιλούς αυτής ποικιλίας, αλλά έναν οίνο σαφώς πιο κομψό και ντελικάτο, με δομή και φινέτσα που παραπέμπει άμεσα στο pinot noir.

Χρώμα: μέτριο ρουμπινί και σχετικά διαπερατό.

Μύτη, αρκετά γοητευτική μέτριας και πλέον έντασης με τελικές νότες κόκκινων φρούτων, μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου και βιολέτας. Τα χαρακτηριστικά φυτικά αρώματα της ποικιλίας μαζί με αυτά της ντομάτας, φεύγουν γρήγορα με τον αερισμό στο ποτήρι, δίνοντας θέση σ ένα φινετσάτο μπουκέτο κόκκινων φρούτων που συμπληρώνεται από μια γήινη αίσθηση βρεγμένου χώματος , καταλήγοντας σε ανθώδη αρώματα, σε μπαχαρένιο φόντο.  Μια όμορφη πολυπλοκότητα δηλαδή. Το στόμα χαρακτηρίζεται από μια αρκετά έντονη οξύτητα, μάλλον υψηλότερη απ ότι θα περίμενα. Ο ουρανίσκος γεμίζει από κόκκινα φρούτα με συγκρατημένα ξινή αίσθηση, και σημαντική συμπύκνωση. Οι τανίνες έντονες (λιγότερο από πιο κλασικά ξινόμαυρα), νεανικές που θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά το …χάδι του χρόνου. Το τελείωμα παρατεταμένο, με ξηρή αίσθηση. Γενικώς θα το χαρακτήριζα αρκετά έως πολύ ξηρό στο στόμα, ζητάει λιπαρό έδεσμα ως συνοδευτικό. Το βαρέλι, δεύτερης και τρίτης χρήσης έχει αξιοποιηθεί σωστά δίνοντας μια πιο μπαχαρένια διάσταση, προσθέτοντας στην πολυπλοκότητα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς μάλιστα να επιδρά σε βάρος του φρούτου.

Νομίζω ότι λίγα χρόνια παλαίωσης ακόμη θα λειτουργήσουν καλά! Ένα κομψό, φινετσάτο και ενδιαφέρον κρασί που υπογραμμίζει τις δυνατότητες της δύστροπης αυτής ποικιλίας αναλόγως του terroir και του ταλέντου των οινοποιών, όπου στην συγκεκριμένη ετικέτα είναι έκδηλο.

Βαθμολογία: 88/100

Ενδεικτική τιμή 17.5  €

Παραγωγός: Κτήμα Κυρ Γιάννη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Φλώρινα, Αμύνταιο
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 13.5%

Αφήστε μια απάντηση