Ηφαίστου Γνώση 2002 – Κτήμα Χατζηγεωργίου

Θα ξεκινήσω από το συμπέρασμα της δοκιμής. Θεϊκό. Ουράνιο. Μαγικό.

Το πολύ καλό αυτό οινοποιείο της Λήμνου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, δίνοντας στο μοσχάτο την υπόσταση που του αξίζει. Πρόκειται για την παλαιωμένη – σε καινούργια δρύινα βαρέλια – εκδοχή του γλυκού αυτού οίνου, η οποία δίνει μια μικρή σε φιάλες παραγωγή. Η δοκιμή μας αφορά μία από τις λίγες φιάλες του 2002 που είχα πάρει πριν από κάποια χρόνια – από τον ίδιο τον Κο. Χατζηγεωργίου ο οποίος μου είχε τονίσει τότε, την σχετική σπανιότητα του.

Η εξέλιξη των σχεδόν 20 ετών παλαίωσης, έχει δώσει ένα πολύπλοκο, πληθωρικό και πλούσιο κρασί. Σκούρο, πορτοκαλί χρώμα χαλκού, και εξαιρετικά πλούσια γεύση, λιγότερο όμως συμπυκνωμένη από ένα vinsanto. Το μπουκέτο όμως έχει βάθος και σοφιστικέ χαρακτήρα. Άρωμα ψημένης καραμέλας! Σιροπιασμένο σώμα, παχύ με γλασαρισμένη φλούδα πορτοκαλιού και νότες crème brulee. Δαμάσκηνο, καφές, ρούμι, σταφίδα, μαρμελάδα και πολύ κηρήθρα γεμάτη μέλι εννοείται, σε μια μεγάλη, ατέλειωτη επίγευση. Ηδονικό. Πλήρες.

Θα τελειώσω με κάτι που έγραψε το Αθηνόραμα για το κρασί αυτό, το οποίο προσυπογράφω σαν κάτι εξαιρετικά εύστοχο «Αρωματικό βάθος, σαν να γυαλίζεις ξύλο με βανίλια και κερί.»

Εξαιρετικός γλυκύς οίνος, με απίστευτο value for money, που αντέχει πολύ στο χρόνο και κατά την άποψη moy, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση πολλά ξένα αντίστοιχα κρασιά (Riesling κλπ).

Βαθμολογία: 93/100

Ενδεικτική τιμή 14 €

Παραγωγός: Κτήμα Χατζηγεωργίου
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Λήμνος
Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξάνδρειας 100%
Τύπος: Ήρεμο, Γλυκό
Χρώμα: Λευκό
Αλκοόλ: 14%

Αφήστε μια απάντηση