Διαμαντόπετρα 2017 Ερυθρή – Οινοποιείο Διαμαντάκη

Για το εξαιρετικό αυτό blend του ευγενικού Syrah και του ρωμαλέου Μαντηλαριού από τις Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης, , έχω αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενη δοκιμή της Διαμαντόπετρας 2012 (διαβάστε εδώ). Θεωρώ μάλιστα ότι η Διαμαντόπετρα, μαζί με 3-4 ακόμη ετικέτες από τον κρητικό αμπελώνα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άνοδο του Νησιού στον οινικό χάρτη  των ερυθρών ελληνικών κρασιών. Μην ξεχνάμε ότι ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης αγωνίζεται για το κρασί αυτό από το 2008, εποχή που αρκετοί (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) θα αντιμετώπιζαν πολύ επιφυλακτικά ένα τέτοιο ερυθρό οίνο. Ευτυχώς ήταν μέγα λάθος, γιατί η Διαμαντόπετρα εκτός του ότι έχει βελτιωθεί πολύ τα χρόνια που πέρασαν, μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με την παλαίωση! Το ότι αποτελεί επίσης, όχι απλώς ένα value for money κρασί, αλλά και μια εκπληκτική ευκαιρία γενικότερα, το λένε όλοι, οπότε κι εγώ το επαναλαμβάνω όσο πιο εμφατικά γίνεται.

Ξέροντας λοιπόν ότι περασμένες χρονιές της Διαμαντόπετρας εξελίσσονται υπέροχα, ανοίξαμε μια φιάλη της τρέχουσας στα ράφια εσοδείας, του 2017 (σύντομα θα βγει στην αγορά του 2018), με συνοδεία rib eye και πικάνιας.

Χρώμα: σκούρο πορφυρό, αδιαπέραστο.

Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη μέτριας έντασης, με εντυπωσιακή συμπύκνωση που «ανοίγει» σ ένα γοητευτικό, πολυεπίπεδο μπουκέτο από μαρμελαδάτα μαύρα φρούτα, δέρμα, βότανα, νότες μαύρου τσαγιού με μαύρο πιπέρι στο φόντο.

Όπως και στην Διαμαντόπετρα του 2012, έτσι κι εδώ, αυτή την εντυπωσιακή μύτη, διαδέχεται ένα εξίσου δυνατό στόμα, όπου προκαλεί ομοίως, έκπληξη. Φουριόζικο, αρχικά στον ουρανίσκο με μπαχάρια και ώριμα μικρά μαύρα φρούτα, έχει την ορμή που αρμόζει στις ποικιλίες και το terroir. Λίγο χρόνο θέλει στο ποτήρι για να ξεδιπλώσει  με ήρεμο και στιβαρό τρόποτην εξαιρετική δομή του, κι όλες τις αρετές του blend. Το νεύρο και η οξύτητα από το Μαντηλάρι εξισορροπείται από το σώμα και την γλυκιά αίσθηση του Syrah με βύσσινο και κεράσι να επικρατούν γευστικά. Πλούσιο, έντονο, με ψηλαφητές τανίνες, στρογγυλό με καλή οξύτητα και μια ωραία ισορροπία φρούτων και ξύλου, φανερώνει την προσεγμένη οινοποίηση και την ευλογία του terroir για τις δύο αυτές ποικιλίες. Μια σοβαρή προσπάθεια!

Ίσως το 2017 να μας έχει «χαρίσει» την καλύτερη ερυθρή Διαμαντόπετρα ως σήμερα. Η δομή της μας οδηγεί στην παλαίωση για ακόμη μεγαλύτερες μελλοντικές συγκινήσεις. Σπεύσατε!

Βαθμολογία: 90/100

Ενδεικτική τιμή 13 €

Παραγωγός: Οινοποιείο Διαμαντάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: 70% Syrah, 30% Μανδηλαριά (Μαντηλάρι)
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 13%

 

 

Αφήστε μια απάντηση