Διαμαντόπετρα 2012 Ερυθρή – Οινοποιείο Διαμαντάκη

Η Διαμαντόπετρα, είναι (σε ερυθρή και λευκή εκδοχή) η ναυαρχίδα του μικρού αλλά θαυματουργού οινοποιείου των αδελφών Διαμαντάκη, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σ ένα τόπο που σου κόβει την ανάσα απ’ την ενέργεια και την θέα στο κρητικό πέλαγος… Ψυχή του οινοποιείου στις Κάτω Ασίτες, είναι ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης, ένας πολύ ταλαντούχος οινοποιός, προσηλωμένος στην δημιουργία ποιοτικών οίνων. Η προσπάθεια του σίγουρα έχει χειροπιαστά αποτελέσματα καθώς τα τελευταία 8-10 χρόνια τα κρασιά της οινοποιίας Διαμαντάκη έχουν μια εξαιρετική εξελικτική πορεία. Η αμπελουργική δε δουλειά που γίνεται στα κτήματα – βασικό συστατικό της φιλοσοφίας των αδελφών Διαμαντάκη – είναι επίσης πολύ καλή, κάτι που αποτυπώνεται ολοφάνερα στα κρασιά τους.

Η ερυθρή Διαμαντόπετρα είναι ένα blend από Syrah και Μαντηλάρι τα οποία οινοποιούνται ξεχωριστά, με το τελικό blend (70/30%) να ωριμάζει για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση και ένα θαυμάσιο αρωματικό χαρακτήρα, το οποίο δεν είναι απλώς ο ορισμός του value for money αλλά πραγματικά είναι μια τεράστια ευκαιρία, καθώς προσφέρεται και για παλαίωση. Τόσο απλά. Αυτό, για τις τρέχουσες προς πώληση σοδειές (τώρα στα ράφια βρίσκονται του 2017 ή 2018) .

Το μπουκάλι που ανοίχθηκε προς δοκιμή όμως, ήταν του 2012. Η περιέργεια και η προσδοκία έντονες, καθώς δεν υπάρχει και μεγάλο ιστορικό για την ετικέτα αυτή. Επιλέχθηκε rump steak Αργεντινής – medium στην σχάρα, ενώ το κρασί αφέθηκε 15-20 λεπτά στο ποτήρι πριν την δοκιμή του. Στην όψη, πολύ σκούρο ρουμπινί αντανακλώντας τον χρωματικό χαρακτήρα και των δυο ποικιλιών. Αρχικά στην μύτη ήταν κάπως αδιάφορο, αλλά πραγματικά μετά την παραμονή του στο ποτήρι, άνοιξε βγάζοντας ένα πολύ καλό αρωματικό χαρακτήρα με κυρίαρχα μικρά κόκκινα φρούτα – άγρια κεράσια, μούρα, βατόμουρα, δαμάσκηνα – κανέλα, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, σύκα, σταφίδα, αποξηραμένα σύκα, κανέλα, καπνό, βιολέτα, μέντα και μπαχαρικά, με λεπτές πινελιές βελανιδιάς. Τα σχεδόν 10 χρόνια ωρίμανσης συνοψίζονται γοητευτικά σε μια λίγο ρουστίκ, φρουτώδη και πολύ έντονα μαρμελαδένια αίσθηση με παρουσία πιπεριού. Η ωραία αυτή «έκπληξη» συνεχίζεται και στο στόμα. Πλούσιο με αρκετό όγκο, σαρκώδες με συμπύκνωση, αρκετές τανίνες και ωραία οξύτητα. Γεύση από  μαύρη σταφίδα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, και βύσσινο σε μαρμελαδένια μορφή, με γεμάτο σώμα και μεγάλο, και ευχάριστο γλυκό, μπαχαρένιο τελείωμα. Θέλω να σταθώ λίγο στην παρουσία της Μανδηλαριάς (Μαντηλάρι) εδώ. Το Μαντηλάρι είναι σχεδόν «ψηλαφητό» – αν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι – στην Διαμαντόπετρα του 2012. Ρωμαλέο, δίνει την δύναμη και την οξύτητα. Μιλώντας με τον Ζαχαρία Διαμαντάκη για την σοδειά αυτή, μου τόνισε ότι όταν είναι μια καλή χρονιά για το Μαντηλάρι, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και πολύ ιδιαίτερα στο τελικό blend, κάτι που μάλλον ισχύει και στην περίπτωση μας.

Το pairing με το rump steak ήταν απόλυτο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την απόλαυση αυτού του ερυθρού οίνου. Μια γνωριμία με την σοδειά του 2017 (αλλά και του 2019 πριν εμφιαλωθεί) με γεμίζει βεβαιότητα ότι σε 5-6 χρόνια θα ζούμε ακόμη καλύτερες στιγμές με την παλαίωση τους.

Δεν μπορώ να πω πόσο μπορεί να αντέξει ακόμη στο χρόνο, αλλά η Διαμαντόπετρα του 2012 είναι αυτό που δηλώνει το όνομά της. Ένα πραγματικό διαμάντι του Κρητικού αμπελώνα. Δυνατή, συμπυκνωμένη, πολύπλοκη και ρωμαλέα, με οξύτητα και την γοητεία του syrah. Ένα τέλειο παράδειγμα για το πως μπορεί να εξελιχθεί ένα καλοδουλεμένο, αλλά προσιτό κρασί. Με το πιο εντυπωσιακό σημείο να είναι η ισορροπία και η στρογγυλεμένη φύση του, ιδιαίτερα για την τιμή του.

Βαθμολογία: 91/100

Ενδεικτική τιμή 12.5 €  (τρέχουσα σοδειά)

Παραγωγός: Οινοποιείο Διαμαντάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: 70% Syrah, 30% Μανδηλαριά (Μαντηλάρι)
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 14%

 

 

Αφήστε μια απάντηση