Γρίφος 2019 Βιδιανό – Silva Δασκαλάκη

Ένα απρόσμενα καλό και με ιδιαίτερο χαρακτήρα κρασί, προϊόν βιοδυναμικής καλλιέργειας. Πρόκειται για έναν φυσικό οίνο χωρίς θειώδη, από μια δυναμική οινοποιό που θαυμάζω για την ποιότητα της δουλειάς της. Η Ειρήνη Δασκαλάκη, λίγο έξω από το Ηράκλειο Κρήτης, στο χωριό Σίβα, εδώ και χρόνια εξελίσσει με επιμονή, έμπνευση και κυρίως αγάπη τα κρασά της ανεβάζοντας το οινοποιείο σε νέα επίπεδα. Καταφέρνει δε, με το δικό της τρόπο να παράγει κρασιά ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τον βιοδυναμικό Γρίφο – Βιδιανό του 2019. Το κρασί έχει ζυμωθεί με ιθαγενείς ζύμες σε κεραμικό πήλινο πιθάρι, και στη συνέχεια μετά τον διαχωρισμό του οίνου από τα στέμφυλα, παρέμεινε σε δρύινα βαρέλια για 3 μήνες, για να εμφιαλωθεί τελικά χωρίς φιλτράρισμα.

Το χρώμα είναι έντονο κίτρινο, με μια πολύ ελαφριά θολούρα λόγω του πήλινου πιθαριού, χωρίς όμως να ενοχλεί στην γεύση. Μιλώντας με την κα. Δασκαλάκη μου είπε ότι νέα, υψηλής ποιότητας πιθάρια θα χρησιμοποιούνται από δω και στο εξής. Αναμένω για περαιτέρω δοκιμές, ενώ στο πρόγραμμα έχω να δοκιμάσω και παλαιότερες χρονιές των φυσικών αυτών Γρίφων για να δούμε την εξέλιξή τους.

Ένα θωρηκτό αρωμάτων. Πολύ καλή ορυκτότητα και μαγιά. Εντονότατη παρουσία υπερώριμων κίτρινων φρούτων, μελιού και ζυμαριού. Πολύ ελαφριά οξείδωση. Αρώματα μάνγκο και κηρήθρας επίσης ακολουθούν.  Ισχυρά δομημένο στόμα, λίγο μεταλλικό, εξαιρετικά εντυπωσιακό και πλούσιο σε όγκο, με δικό του ιδιοσυγκρασιακό τελείωμα. Συνολικά, μια γοητευτική, και απαλά ευχάριστη γεύση ενός από τα πιο ξεχωριστά φυσικά κρασιά που έχω δοκιμάσει. Ένα βιδιανό με δικό του εντελώς χαρακτήρα. (Δοκιμάσαμε και την εσοδεία του 2020 και μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της δοκιμής αυτής εδω).

Βαθμολογία: 91/100

Ενδεικτική τιμή 28,5 €

Παραγωγός: Silva Δασκαλάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Βιδιανό 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Λευκο
Αλκοόλ: 13.5%

Αφήστε μια απάντηση