Γρίφος 2019 Λιάτικο – Silva Δασκαλάκη

Όταν το λιάτικο, ξεπερνά το … λιάτικο.  Το φόντο: βιοδυναμική καλλιέργεια, μη προσθήκη θειωδών, ζύμωση με άγριες ζύμες και παραμονή σε κεραμικό πιθάρι με τα στέμφυλα για τριάντα ημέρες. Στη συνέχεια μετάγγιση του οίνου σε δρύινα βαρέλια όπου παραμένει για τέσσερεις μήνες πριν την – άνευ φιλτραρίσματος εμφιάλωσή του. Το πρώτο πλάνο: μια ταλαντούχα οινοποιός που περισσότερο από ποτέ, μεταφέρει την ιδιοσυγκρασία της σ αυτό το natural κρασί.

Στην συγκεκριμένη δοκιμή συμμετείχαν και άλλα άτομα από την ομάδα μας, σ ένα line up δυνατών «παικτών» ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, με το Penfolds Grange 2004 να είναι το «αστέρι» της συνάντησης…

Ομολογώ ότι όπως μου συμβαίνει με όλα τα ξηρά λιάτικα, προσέγγισα και τον Γρίφο του 2019, με επιφυλακτικότητα, λόγω των ειδικών παραμέτρων της ποικιλίας… Λάθος μου!

Ο Γρίφος 2019, είναι ένα εντυπωσιακό κρασί. Το χρώμα του είναι ανοικτό ρουμπινί με καφέ ανταύγειες και με αυξημένη καθαρότητα σε σχέση με παλαιότερες εσοδείες.

Μύτη εντυπωσιακή και άκρως γοητευτική, όπου ένα πυκνό μπουκέτο λουλουδιών και έντονα λακτίσματα κερασιού και ξύλου, ακολουθούνται από μαρμελάδα μούρο, μαύρο φρούτο, μαρμελάδα βερίκοκο, φράουλα, και σοκολάτα κακάο υμνώντας την ποικιλία!

Η συνέχεια στο στόμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή σοκάροντας πραγματικά – όχι μόνο για το αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει η ποικιλία – αλλά και σε απόλυτη τιμή. Έντονα γλυκό στην γλώσσα αλλά με τρομερό φινίρισμα τόσο σε διάρκεια, όσο και στην επίγευση γλυκάνισου και κόκκινων φρούτων. Θυμίζει «σέξι» Pinot, αλλά με την αστραφτερή τραχύτητα που του προσδίδει το κρητικό terroir, με το ηλιοβασίλεμα του Νησιού να χάνεται παιχνιδιάρικα μέσα στο ποτήρι.

Ο πλέον έμπειρος ουρανίσκος της παρέας, ο GiorgosAT το χαρακτήρισε ως το Ελληνικό Chateau Rayas, κάτι που με βρίσκει σύμφωνο!

Ένα κρασί με χαρακτήρα, άκρως εντυπωσιακό και σαγηνευτικό, με την μέτρια οξύτητα να πλαισιώνεται από βελούδινες τανίνες και πραγματικά υπέροχο φινίρισμα. Όποιος το δοκιμάσει θα επιστρέψει. Γνωρίζοντας μάλιστα το πάθος της Ειρήνης Δασκαλάκη για τα κρασιά της, αναρωτιέμαι πόσο ακόμη θα μπορούσε να το εξελίξει. Ευγε.

Βαθμολογία: 92/100

Ενδεικτική τιμή 25  €

Παραγωγός: Silva Δασκαλάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Λιάτικο
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Ερυθρό
Αλκοόλ: 15 %

Αφήστε μια απάντηση