Γρίφος 2020 Βιδιανό – Silva Δασκαλάκη

Η τρέχουσα εσοδεία, 2020 του κρασιού αυτού είχε για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η οινοποιός Ειρήνη Δασκαλάκη μας είχε ήδη προϊδεάσει για τα νέα – καλύτερα πιθάρια που χρησιμοποίησε για την ζύμωση του βιοδυναμικού Γρίφου της…  Ενώ παράλληλα ο Γρίφος 2019 (δοκιμή εδώ) μας άρεσε πολύ!

Όσον αφορά την όψη, σίγουρα ο Γρίφος του 2020 παρουσιάζει μεγαλύτερη διαύγεια από ταυτόν του 2019 με λαμπερό κίτρινο χρώμα. Αρωματικά παραμένει θωρηκτό! Έντονα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου και τροπικών φρούτων  κυριαρχούν, ακολουθούμενα από σαγηνευτικές νότες λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και μελιού. Θα έλεγα ότι στη μύτη είναι ένα «κλικ» πιο κάτω από την εσοδεία του 2019 και αυτό εστιάζεται πιο πολύ στα αρώματα των φρούτων που βγαίνουν πιο φρέσκα και λιγότερο ώριμα, αλλά και στις πιο χαμηλές εντάσεις του μελιού και ζυμαριού που είναι πολύ έντονα στον Γρίφο του 2019. Θεωρώ όμως ότι η δομή του 2020 θα μας δώσει ακόμη καλύτερες εντάσεις ένα χρόνο μετά… Στο στόμα είναι πλούσιο σε όγκο με ισχυρή δομή, πολύ καλή οξύτητα και κάποια μεταλλικότητα. Ο χρόνος στο ποτήρι έκανε ακόμη πιο έκδηλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, δίνοντας συνολικά ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα, ένα κρασί πολύ ξεχωριστό με απαλή γεύση και γοητεία. Δικό του – όπως και του 2019 – ωραίο, ξεχωριστό τελείωμα λίγο πιο κοντό όμως, αλλά πάρα πολύ ευχάριστο. Η εξέλιξη στα πήλινα πιθάρια με τις επιλογές της Ειρήνης Δασκαλάκη, την δικαιώνει καθώς ο Γρίφος 2020 αποκτά μια καλύτερη δομή που με λίγη υπομονή θα μας ανταμείψει καλύτερα ακόμη, διατηρώντας την μοναδικότητα του. Και παραμένει ένα κρασί που δεν θα ξεχνιέται.

Σημείωση1. Συνόδευσε εξαιρετικά λιπαρά τυριά αλλά και καρπάτσιο μοσχάρι με ρόκα.

Σημείωση2. Στην ετικέτα της φωτογραφία το έτος 2020 έχει σημειωθεί χειρόγραφα, καθώς όταν μου δόθηκε η φιάλη για δοκιμή δεν είχε καν ακόμη εμφιαλωθεί με τις τελικές του ετικέτες.

Βαθμολογία: 91/100

Ενδεικτική τιμή 28,5 €

Παραγωγός: Silva Δασκαλάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Βιδιανό 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Λευκο
Αλκοόλ: 13.5%

Αφήστε μια απάντηση