Γουλές – Ταβέρνα, Γουλεδιανά, Ρέθυμνο

Gourmet παράδεισος λίγο έξω από το Ρέθυμνο. Η επίσκεψη σ αυτό το εκπληκτικό, προσεγμένο και φιλόξενο εστιατόριο – ταβέρνα, επιβάλλεται. Heads-up από το winememos, για να μην πω ότι θα έπρεπε να είναι κανονική ειδοποίηση στο κινητό σας. Μην παραλείψετε επίσκεψη. Επίσης αν έχετε και κάποιο καλό κρασί πάρτε το μαζί σας. Τα εδέσματα το απαιτούν.

Η κρητική κουζίνα στα καλύτερά της με το μαγικό άγγιγμα και την αγάπη για την μαγειρική του σεφ – ιδιοκτήτη Κώστα Χαμογιωργάκη.  Πραγματικά εκλεπτυσμένο, φαγητό όπου μελετημένες «μοντέρνες» πινελιές απογειώνουν τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις της Κρήτης. Προφανώς και οι πρώτες ύλες είναι σε υψηλό επίπεδο αναδεικνύοντας την εξαιρετική προσπάθεια του σεφ. Κάτι το γνήσιο, όχι δήθεν και παράλληλα απολαυστικά gourmet, να τονίσω. Χωρίς υπερβολή, αρκετά από τα πιάτα του σεφ θα μπορούσαν να σερβιριστούν σε πολύ δυνατά εστιατόρια.

Δεν έχει πολύ νόημα να αναφερθώ αναλυτικά σε συγκεκριμένα πιάτα γιατί αν δοκιμάσεις ένα-δυο, θέλεις να παραγγείλεις όλο τον κατάλογο… Εκπληκτικό γαμοπίλαφο, μακαρόνια σύζουμα, κι ένα ιδιαίτερο αψεγάδιαστο χοιρινό με ξυνόχοντρο (εφάμιλλο πολύ προχωρημένου risotto) είναι πιάτα που συμπυκνώνουν το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας. Εκπληκτικής ποιότητας τυριά, επίσης. Ιδιαίτερη όμως μνεία αξίζει το γιδοτύρι τυλιγμένο σε φύλλο και ψημένο αέρινα με σάλτσα δαμάσκηνο, μια δημιουργία πολύ υψηλών προδιαγραφών για τα γνωστά αστέρια.

Κρασί έχει μόνο χύμα – πολύ καλό όμως – καθώς όπως μας εξήγησε ο κος Κώστας, οι πολύ καλές ετικέτες της λίστας που διατηρούσε παλιότερα δεν είχαν ζήτηση…

Η μικρή βόλτα στο χωριό Γουλεδιανά, 18 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 500μ –  θα αποζημιώσει οποιονδήποτε απαιτητικό καλοφαγά. Υπέροχο μέρος, ωραίοι άνθρωποι, καταπληκτικές γεύσεις. Μην χάσετε αυτή την εμπειρία.

Αφήστε μια απάντηση