Βιδιανό 2017 – Οινοποιείο Διαμαντάκη

To Βιδιανό είναι αναμφισβήτητα, το κορυφαίο Κρητικό σταφύλι, με εξαιρετικό δυναμικό για την δημιουργία αξιομνημόνευτων κρασιών, έχοντας πάρει πλέον θέση ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες Ελληνικές ποικιλίες! Ευτυχώς, καθώς ήταν μια ποικιλία που κινδύνευε να εξαφανιστεί πριν αρκετά χρόνια. Ευτυχώς κάτι τέτοιο όχι απλώς δεν συνέβη αλλά αντιθέτως το Βιδιανό εξελίχθηκε στον πρεσβευτή των λευκών οίνων της Κρήτης. Είναι δε πολύ ενδιαφέρον όσο και συγκινητικό, να ακούς από τον Ζαχαρία Διαμαντάκη το πως ξεκίνησε να «δουλεύει» το αγαπητό του πλέον Βιδιανό στο οικογενειακό αυτό οινοποιείο, για να έχουμε σήμερα αυτές τις γεύσεις στο ποτήρι μας…

Η φιάλη που ανοίχθηκε ήταν του 2017, κι έχει αυτό μια αξία, καθώς η συγκεκριμένη ετικέτα δεν έχει καθόλου παραμονή σε βαρέλι.

Χρώμα: βαθύ, λαμπερό χρυσοκίτρινο, ιδιαιτέρως ελκυστικό.

Έντονη και καθαρή μύτη. Εξέχον χαρακτηριστικό της, είναι μια υπέροχη φρεσκάδα με έντονες νύξεις από φρέσκο, σταφύλι, μεταφέροντας σε, με μια μεταφυσική αμεσότητα, στο terroir…  Αρωματικά το Βιδιανό αυτό είναι πάρα πολύ φινετσάτο και ιδιαίτερα ξεχωριστό ώστε να καταγράφεται ως τέτοιο στην μνήμη. Πολύ ωραίος συνδυασμός από λουλουδένιες νότες γιασεμιού, τροπικών φρούτων, αχλαδιού, πεπονιού, φρέσκου αμύγδαλου και κίτρου με ντροπαλές μεταλλικές νότες.

Το στόμα ακολουθεί ομοίως, όντας φρέσκο και ξεχωριστό με μέτριο σώμα, αλλά εξαιρετικό κράτημα στον ουρανίσκο με όγκο που αξίζει να σημειωθεί η επάρκεια του χωρίς πέρασμα από βαρέλι. Μια πρώτη ελαφριά πικράδα εξελίσσεται πολύ γοητευτικά ως παράγοντας ανάδειξης των υπολοίπων γλυκών στοιχείων από φρέσκα, τραγανά φρούτα, σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Μέτρια οξύτητα που βοηθάει και μια σχετικά λιπαρή αίσθηση που εδώ δεν παραπέμπει σε βαρέλι όπως ο όγκος, αλλά απλώς στρογγυλεύει το αποτέλεσμα ανεβάζοντας κι άλλο το υψηλό του επίπεδο.  Φινίρισμα μακρύ και έντονο.

Είναι τελικά ξεκάθαρο εδώ, το ειδικό βάρος της ποιοτικής πρώτης ύλης, της ημιορεινής τοποθεσίας των αμπελιών, και φυσικά της αριστοτεχνικής αμπελουργίας – οινοποίησης.

Ένα απολαυστικότατο Βιδιανό, για μένα σημείο αναφοράς στα μη βαρελάτα,  παίρνει με άνεση την θέση του «συνήθη ύποπτου» για την τυπική, άψογη έκφραση της ποικιλίας.  Value for money δε, στα ύψη!

Βαθμολογία: 91/100

Ενδεικτική τιμή 8,5 €

Παραγωγός: Οινοποιείο Διαμαντάκη
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Βιδιανό 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Λευκο
Αλκοόλ: 13%

This Post Has One Comment

Αφήστε μια απάντηση