Βιδιανό 2020 – Ιδαία Οινοποιητική

Ένα ακόμη Βιδιανό από την ανερχόμενη και σίγουρα πολλά υποσχόμενη Κρητική ποικιλία. Η Ιδαία Οινοποιητική είναι μια boutique οινοποιεία η οποία ιδρύθηκε από τους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη, δυο οινολόγους με μεγάλη αγάπη για την δουλειά τους και με σκοπό την ανάδειξη γηγενών ποικιλιών της Κρήτης.  Πράγματι, το οινοποιείο που βρίσκεται στο χωριό Βενεράτο, λίγο έξω από το Ηράκλειο στην ζώνη των Δαφνών, παράγει ξεχωριστά κρασιά με «Κρητικό» χαρακτήρα…

Οπτικά, το λαμπερό και λίγο πιο σκούρο κίτρινο χρώμα του – απ ότι θα περίμενε κανείς – παραπέμπει σε βαρέλι. Κι όμως το κρασί αυτό είναι δεξαμενής, η βαρελάτη εκδοχή του λέγεται Hesperis, ετικέτα την οποία επίσης δοκιμάσαμε (https://winememos.com/?p=1644) , και σύντομα θα παρουσιάσουμε τις εντυπώσεις μας.

Αρωματικά θα το χαρακτήριζα φινετσάτο μέτριας έντασης, με λεπτό φρουτώδη χαρακτήρα. Αχλάδι, πεπόνι, μήλο, μπανάνα, ξύσμα λεμονιού και γκρέιπφρουτ κυριαρχούν. Λευκά λουλούδια και ψίχα ψωμιού επίσης δηλώνουν παρουσία. Στο στόμα είναι ξηρό, τραγανό, ελαφρύ με μέτρια οξύτητα και αλκοόλ, μέτρια γευστική ένταση και δείγματα ορυκτότητας.  Από την άποψη του φρούτου, στο στόμα είναι λιγότερο περίπλοκο και έντονο απ΄ ότι στη μύτη. Κάπως πιο αδύναμο το κρίνω στην επίγευση που θα την ήθελα μεγαλύτερη σε διάρκεια και πιο αρωματική.

Συνολικά ένα φρέσκο, αναζωογονητικό κρασί, ομαλό και ισορροπημένο, καλό δείγμα της ποικιλίας και καλό value for money.

Βαθμολογία: 83/100

Ενδεικτική τιμή 9,5 €

Παραγωγός: Ιδαία Οινοποιητική / Idaia Winery
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Κρήτη, Ηράκλειο
Ποικιλία: Βιδιανό 100%
Τύπος: Ήρεμο
Χρώμα: Λευκό
Αλκοόλ: 13%

Αφήστε μια απάντηση